Wednesday, December 13, 2017

CEGAH HFMD DENGAN MENJAGA KEBERSIHAN

HFMD adalah topik paling HOT kalau di taska. Orang kata SERIAU la.
Kalau taska suspect tiga kanak-kanak HFMD TASKA akan ditutup selama sepuluh hari bekerja...
so apa tu HFMD.definisi HFMD?




Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71).
Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan :

* cecair hidung
* air liur
* lepuh (blister)
* najis kanak-kanak yang dijangkiti
* sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD
so memang lumrah kanak kanak kecil especially baby dan toddler (1-2 tahun) memasukkan benda ke dalam mulut

Tapi bagaimana orang dewasa nak menghindar atau jaga kesihatan anak anak. So boleh nak main.
Tapi lepas atau sebelum main ke atau buat apa-apa. Sebelum makan dan selepas makan
Sentiasa amalkan basuh tangan dengan CARA YANG BETUL!!

Contoh troli kat supermarket. Kita as a parents suka letak anak kat troli.
Itu pun punca anak boleh terkena HFMD
Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti :

* demam,

* luka (ulcer) di mulut,

* ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki.

* Ruam dengan vesikel (lepuhan kecil 3 – 7 mm) pada tangan

* Pergelangan tangan, kaki dan kawasan diaper (lampin).

* Vesikel lazimnya pada tapak tangan dan tumit kaki dan ia antara ciri-ciri kemunculannya
Anak yang demam tiga hari konsisten suhu tinggi (tak kebah kebah).

Itu juga boleh jadi akan terkena suspect HFMD
‬Dia macam campak tapi hanya akan ada di kawasan dalam mulut, kaki (ada juga bahagian alat sulit) dan juga tangan.



Nasihat kepada Ibu Bapa / Penjaga


* Ibu bapa / penjaga adalah diminta mendapatkan nasihat daripada doktor secepatnya jika anak mereka mendapat tanda-tanda HFMD.

* Mereka seharusnya peka kepada sebarang perubahan tingkahlaku anak-anak mereka seperti kerengsaan dan mengantuk.

* Jika mereka tidak mahu minum atau makan, muntah berterusan, atau mengantuk, ibu bapa / penjaga hendaklah segera membawa anak mereka ke hospital.

*  Elakkan menghantar anak yang mempunyai gejala seperti di atas ke sekolah, pra sekolah atau nurseri.

* Sapu dan bersihkan hidung serta mulut anak dengan tisu dan buang tisu yang telah digunakan dengan sempurna.

Pencegahan


💝Pencegahan melibatkan penjagaan kebersihan yang sepenuhnya.


💝Ahli keluarga dinasihatkan supaya dapat mematuhi amalan kebersihan yang sempurna termasuk kerap mencuci tangan supaya dapat mengawal rebakan jangkitan.


💝Amalkan mencuci tangan secara konsisten menggunakan air bersih dan sabun sebelum menyediakan makanan, selepas keluar tandas, selepas menukar lampin dan mencuci najis.


💝Menutup mulut dan hidung bila batuk dan bersin.


💝Tidak menggalakkan berkongsi pakaian, tuala, perkakas makanan dan minuman serta mainan.


💝Ibu bapa / penjaga hendaklah memastikan diri mereka bersih terlebih dahulu sebelum menguruskan anak atau bayi mereka.


💝Bersihkan mainan, kerusi dan meja yang tercemar dengan air liur anak.


💝Anak-anak hendaklah dijauhkan daripada tempat awam yang sesak (seperti sekolah, pra sekolah, tempat mainan, pasar dan pengangkutan awam) sekiranya mereka mempunyai tanda-tanda HFMD.

 Produk yang boleh digunakan ialah :
-----------------------------------
1. basic H untuk pembersihan
2. nutriferon - antibodi kanak-kanak
3. meal shake - meningkatkan selera anak-anak
4. Vita C chew - meningkatkan kesihatan kanak kanak
5. herbal blend- boleh disapu pada ruam-ruam HFMD


kebiasaan empat belas hari total pulih sepenuhnya... sekiranya memang penjagaan dan kebersihan yang betul dan rapi...

No comments:

Post a Comment