Monday, April 17, 2017

6 PUNCA KEMUSNAHAN KOLAGEN DALAM BADAN

Sedar tak kita sebenarnya banyak terdedah kepada punca kemusnahan kolagen dalam badan kita.Sebab itulah penting untuk kita mengambil Shaklee Collagen Powder (SCP).



Kalau kita baca fakta tentang SCP dalam web ia banyak menyentuh soal kulit je kan? Itu kerana clinical studies yang dijalankan ke atas SCP adalah berkaitan dengan kulit.

Shaklee ni satu la, dia hanya akan claim utk perkara-perkara yg dia ada buat studies je. Thats why korang takkan jumpa dari mana-mana sumber asal Shaklee tentang benda-benda macam "makan SCP tulang akan kuat" "makan SCP sakit sendi hilang" dan sebagainya. Macam tu la jugak produk-produk lain mcm Vivix, etc.

Tapi kolagen memang sangat banyak manfaatnya, bukan takat cantikkan kulit je.
Kolagen adalah protein yang paling banyak terdapat dalam badan kita. Ia ada dalam kulit, otot, salur darah, tulang, tendon, sistem pencernaan, etc. Ia penting dalam memberi kekuatan dan daya elastik pada kulit, baiki sel, & sebagai gam untuk lekatkan anggota-anggota badan kita.

Badan kita hasilkan kolagen secara semulajadi. Tapi  bila dah masuk 30-an, production kolagen ni jadi slowdown... haaa masa ni la kita mula nampak kedut-kedut kat muka, lutut mula rasa bergetar, sengal sana sengal sini.... dan paling tak best, sekarang ni muda-muda pun dah rasa simptom tu.

Kenapa? Sebab banyak sangat benda yang boleh memusnahkan kolagen kita,
- pengambilan gula
- asap rokok
- pendedahan kepada matahari
- pencemaran udara
- kurang nutrisi
- stress

Haaa... thats why penting kita amal colagen ni. Bukan setakat nak cantik je. Kolagen juga meningkatkan metabolisma tau. Hish kalau nak listkan manfaat colagen ni mmg banyak. Bkn sekadar kulit cantik je.

Korang dah start amik SCP? Kalau belum, jom oder dengan Mek D.

No comments:

Post a Comment