Tuesday, December 13, 2016

Malaysia Negara Paling Obes Asia Tenggara


Gambar ; 
Malaysia antara negara paling champion dalam statistik rakyat OBES

Statistik
Di Malaysia terdapat seramai 141 orang menghidap penyakit jantung koronari bagi setiap 100,000 orang setiap tahun, iaitu bersamaan 38,000 kes baru setiap tahun.

Masya Allah, ramainya yang ada risiko kena serangan jantung :(

Lemak dan kolestrol memang diperlukan oleh badan untuk pelbagai fungsi contohnya untuk membina hormon. Tapi amaun yang diperlukan sedikit saja tau.

Endapan kolestrol pada arteri bermula seawal umur 11 tahun lagi. Bayangkan lah betapa lamanya kita dah mula menternak punca endapan yang boleh merosakkan arteri sekaligus sebabkan serangan jantung..

Ada banyak tips bagaimana nak kurangkan kolestrol, tapi saya terus jump kepada cadangan solution menggunakan vitamin Shaklee lah.
Lebih mudah nak buat..

1. ESP
ESP tak ada kolestrol ( protein haiwan ada kolestrol). Protein bantu turunkan penghasilan LDL teroksida dan nisbah asid amino dalam ESP boleh mencegah pembentukan plak kolestrol

2. Vitamin E
Bekerja dengan cekap dengan kehadiran kolestrol
Vitamin E membuatkan LDL tidak teroksida. Bila LDL tidak teroksida maka tiadalah masalah arteri tersumbat.

3. Garlic Complex
Satu kajian telah dibuat keatas 220 oran gpesakit, mereka mengambil 800mg garlic dalam tempoh 4bulan. Keputusannya 12% mengalami pengurangan kolestrol dan 17% mengalami pegurangan triglycederies

4. Omega Guard
Kadar serangan jantung bagi Orang Eskimo Greenland hanya 8% manakala serangan jantung rakyat Amerika ialah 46%

Tahu sebab apa? Tahu apa orang Eskimo makan? Mereka banyak ambil sumber Omega3

EPA menipiskan dan melancarkan alirah darah, Kecenderungan darah bergumpal berkurangan. Maka kurang plak terjadi dan kurang serangan jantung berlaku.

5. Afalfa
mengandungi saponins iaitu serat yang akan menyerap kolestrol dan dibawa keluar

Inilah 5 jenis vitamin yang sesuai diambil oleh golongan yang obes agar mudah mereka bawa badan berjalan kesana sini dan membuat ibadah


No comments:

Post a Comment