Sunday, October 2, 2016

CEGAH PENYAKIT KRONIK SEBELUM PERLUKAN RAWATAN YANG MAHAL


Kalau nak bandingkan Vivix dengan nasi ayam, memang Vivix ni lebih mahal. Tapi, kalau betul-betul dibandingkan dengan kos perubatan kalau tak makan, Vivix murah sangat sebenarnya.Sebab itulah kita dinasihatkan supaya mencegah sakit terlebih dahulu supaya kita tidak perlu mengeluarkan kos rawatan yang mahal.



Lebih-lebih lagi sekarang banyak syarikat yang cover medical pun mula letakkan HAD berapa je yang kita boleh claim sepanjang perkhidmatan atau setiap tahun. 

Kalau company cover medical sampai RM1,000,000 pun tapi hadkan claim medical kepada RM30,000 setahun, agak takde guna. sebab apa? sebab,

- kita tak tahu bila ditakdirkan sakit
- kita pun tak tahu penyakit kronik level berapa
- dan belum tentu tahun pertama sakit kos perubatan cuma RM30,000 je. sbb kalau pertama kali diagnose kanser level kritikal, RM100,000 ribu pun belum tentu cukup tau (*termasuk kos wad, etc)




Kalau difikirkan betul-betul, konsisten makan Vivix jauh lebih murah. 
Tahukah korang,kos rawatan penyakit kronik adalah lebih mahal dari kos membeli Vivix?

Sebab itulah kita dinasihatkan supaya mencegah dari sakit kerana bila sudah sakit kos rawatan pasti akan mahal. lebih baik.. betul kan?

No comments:

Post a Comment