Thursday, February 19, 2015

CEGAH DENGGI SEBELUM IA MEMBAWA MAUT

Seperti yang kita tahu, Demam Denggi berdarah boleh membawa maut. Sebelum kita pergi lebih lanjut tentang denggi, izinkan saya untuk kupas sedikit apa sebenarnya denggi ini.Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Cara penyebarannya ialah melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).

Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus
serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedes albopictus).

Menurut statistik terkini untuk tahun 2015 sahaja, sebanyak 11,000 kes lebih dilaporkan di negeri Selangor manakala di Perak setakat ini adalah 2,000 kes lebih yang dilaporkan. Alamak ! Banyak tu jumlah kes, baru masuk bulan Februari je ni. Oleh sebab itu, kita semua perlu berhati-hati dan mula cegah sebelum ia menjadi semakin parah.

Untuk pengetahuan anda semua, nyamuk aedes aktif pada dua waktu iaitu AWAL SUBUH dan WAKTU SENJA. Jadi untuk langkah berjaga-jaga sebaik-baiknya jangan berada di luar rumah untuk pastikan anda tidak digigit oleh sebarang nyamuk. Kalau terpaksa berada di luar sekali pun, cuba pastikan tempat-tempat yang boleh digigit nyamuk tertutup.

Selain itu juga, kita kena pastikan dalam rumah atau kawasan rumah kita tiada air bertakung. Ini kerana jika terdapat air bertakung, nyamuk akan membiak lebih banyak di kawasan rumah kita. Sekiranya tinggal di kawasan perumahan seeloknya adakan gotong-royong untuk bersihkan kawasan  sekitar. Bukan sahaja dapat bersihkan kawasan tapi dapat eratkan silaturrahim gitu.

Simptom-simptom Demam Denggi

Demam denggi bermula dengan demam mengejut, dengan sakit kepala teruk, sakit di belakang bebola mata, sakit sendi dan otot (myalgias dan arthralgias, sakit pinggang yang teruk menyebabkan ia juga digelar demam tulang-pecah - break-bone fever) dan gatal-gatal. Ciri-ciri keradangan demam denggi adalah bintik-bintik merah terang, dan biasanya muncul di anggota bahagian bawah - pada sesetengah pesakit, ia merebak hampir kepada keseluruhan tubuh.

Tanda pada kulit yang klasik ialah seluruh kulit tubuh bertukar kemerahan diselangi dengan tompok-tompok kulit warna yang normal (island of white in a sea of red). Kemungkinannya terdapat gastritis dengan gabungan sakit perut, mual, muntah atau cirit-cirit. Pesakit juga boleh mendapat radang hati, radang otak (lebih pada kanak-kanak) dan juga dalam kes luarbiasa radang otot jantung.

Demam denggi klassik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, trombositopenia (thrombocytopenia) dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.

Rawatan yang biasa dilalkukan di hospital buat pesakit yang demam denggi pun hanya hanya masukkan air dan cek darah. Tapi di sini saya akan kongsikan dengan anda juga suplemen yang boleh bantu anda rawat demam denggi.

Anda mungkin boleh cuba ambi Performance Drink, Vitamin C, Nutriferon dan juga ESP sekiranya anda adalah salah seorang yang kena demam denggi. Bagi yang belum kena lebih baik bersedia untuk kuatkan antibodi dengan suplemen-suplemen lain yang ada.


No comments:

Post a Comment