Wednesday, January 28, 2015

TAKUT NAK MASUK TANDAS UNTUK MELABUR GARA-GARA BUASIR,JOM ATASI DENGAN MAKANAN SIHAT

Buasir pasti amat menyakitkan? Betul tak? Semestinya anda juga seorang pesakit buasir, sebab itulah anda berminat untuk tahu lebih lanjut tentang pemakanan yang sihat untuk lebihan buasir. Ok, jom saya kongsikan dengan anda apa yang boleh anda lakukan untuk kurangkan masalah buasir.* Minum banyak air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari (1.2 hingga 2 liter).
* Makan makanan yang berserat tinggi seperti bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan. Ia dikatakan melancarkan pengeluaran najis.
* Gunakan tandas pada satu jangka masa yang sama seperti apabila bangun pagi dan selepas meminum segelas besar air.
* Elakkan makanan yang mengganggu sistem (pedas atau beralkohol) dan usus.
* Sentiasa bersenam seperti berjalan kaki dan berenang. Elakkan sukan berkuda atau berbasikal.
* Rawatan ringkas boleh dilakukan dengan merendam dubur dalam air garam yang suam selama 10 minit satu atau dua kali sehari apabila ada tisu bengkak di dubur. Garam yang digunakan adalah garam masak yang biasa. Proses ini dipanggil sitz bath. Air garam mempunyai dua fungsi iaitu mengecutkan tisu yang bengkak dan meredakan kesakitan.

Ini adalah antara cara yang boleh lakukan untuk hindari masalah buasir. Selain itu anda juga boleh ambil makanan tambahan, ye la kan sebab makanan tambahan pastilah pemakanan yang sihat. Tak gitu.


Okay seperti yang anda nampak dalam gambar di atas ini, ini adalah makanan tambahan yang boleh membantu anda untuk kurangkan masalah buasir ini. Setiap satu mempunyai fungsi tersendiri untuk atasi masalah buasir. 

Semoga perkongsian saya pada kali ini dapat bantu anda semua selesaikan masalah yang anda hadapi. Selamat menjalani hidup yang sihat.

No comments:

Post a Comment