Sunday, November 2, 2014

Tips Mengurangkan Bahaya Radiasi Daripada Laptop

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk entri kali ini saya akan kongsikan tentang isu yang berkaitan dengan kehidupan kita je. Mungkin anda akan bosan bila asyik duk cerita pasal Shaklee je kan.So kali ini saya akan kongsikan Tips Mengurangkan Bahaya Radiasi Daripada Laptop.


Saya yakin ramai di antara kita menggunakan laptop/komputer. Dan kadang kala, anak-anak kita juga gemar menggunakan tab/komputer/laptop untuk bermain game atau melihat video. Kita memang sudah sedia maklum akan bahaya radiasi kepada kesihatan badan. Jadi, ikuti 13 tips untuk mengurangkan bahaya radiasi dari laptop.

1. Pasang filter pada monitor komputer anda untuk menahan radiasi agar tidak sampai ke mata.

2. Pilih monitor yang berbentuk LCD/LED.

3. Jarak mata minimal 50-100 cm ke monitor komputer.

4. Usahakan monitor sejajar dengan mata anda. Jangan terlalu rendah dan jangan terlalu tinggi.

5. Aturlah warna pada layar monitor sehingga enak dipandang mata. Jangan terlalu terang kerana dapat menyebabkan mata anda menjadi silau. Juga jangan terlalu gelap,karena akan menyebabkan mata anda bekerja terlalu keras sehingga membuat mata menjadi cepat kering.

6. Atur screen refresh rate menjadi 75 htz. Caranya jika anda pakai windows XP klik kanan pada desktop-properties-setting-advanced-monitor, lihat kolom screen refresh rate, atur menjadi 75 htz.

7. Sesering mungkin kedipkan mata untuk merangsang kelenjar airmata mengeluarkan air mata yang berfungsi membuat mata menjadi basah dan lembab.

8. Pakailah kacamata khusus yang bisa dipakai pada saat menggunakan komputer.

9. Setelah penggunaan komputer dalam jangka waktu yang lama, rehatkan mata minimum 15 minit. Usahakan untuk melihat objek yang berwarna hijau seperti pokok atau daun daunan. Kerana menurut pakar, warna hijau mampu membuat mata kembali segar.

10. Banyakkan memakan makanan yang mengandungi vitamin A seperti lobak, dan selalulah berjumpa doktor untuk memeriksa mata. 

11. Jangan terlalu lama menggunakan jaringan wireless, hotspot, modem, wifi. Kerana bahayanya sama saja kita menggunakan HP.

12. Gunakan selalu bateri pada saat menggunakan laptop untuk mengurangi radiasi yang berlebihan.

13. Jangan gunakan laptop ketika sedang di cas, kerana radiasi akan semakin meningkat.

*****

ADDITIONAL :
>Tips no 10
● kalau dah dewasa boleh je telan CAROTOMAX dari Shaklee yang kaya dengan vitamin A  

No comments:

Post a Comment