Monday, November 10, 2014

DIET ATKINS, RELEVANKAH UNTUK KITA?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Rasanya ramai yang sudah sedia maklum apa itu diet atkins kan? Atau masih ada yang belum tahu apa itu diet atkins? Diet atkins ialah diet yang tinggi protein dan rendah karbohidrat. Untuk entri kali ini saya ingin kongsikan pendapat yang diberikan oleh pakar nutrisi terkenal, Kevin Zahari, mengenai diet aktkins di blog beliau. Entri tersebut bertajuk Baik Buruk Diet Tinggi Protein, Rendah Karbohidrat.



***********************************************************************

Kini memang ramai kecoh tentang amalan diet protein tinggi (dan rendah karbohidrat – kurang 100g sehari) yang juga menjanjikan penurunan berat badan yang cepat. Diet ini bukanlah fenomena baru tetapi kini dipopularkan lagi boleh penjual produk-produk suplemen MLM.

Pada awalnya diet protein tinggi dipopularkan oleh Dr. Atkins, tapi kini juga diadaptasikan oleh Dukan Diet dan lain-lain.Tapi adakah ia selamat untuk diamalkan untuk jangka masa berpanjangan?

Fakta Menarik Diet Tinggi Protein, Rendah Karbohidrat:

Berikut ada fakta menarik tentang amalan diet tinggi protein dan karbohidrat sangat rendah yang
anda mesti tahu.


  • Berat turun cepat: Penurunan berat badan drastrik pada permulaan adalah air. Apabila anda tiba-tiba elak karbohidrat dalam diet, badan akan masuk “flush” mode untuk buang air berlebihan. Di sini anda boleh kurangkan 3-4kg pada minggi pertama (sahaja)
  • Berat naik drastik semula: Now katakan anda amalkan diet high protein, rendah karbohidrat selama sebulan. Apabila anda kembali kepada diet yang lebih seimbang dengan nasi putih, buah-buahan etc, berat air dan nak dengan cepat semula. Kenapa? Kerana water retention banyak bergantung kepada hubungan glukosa dan insulin.
  • Kurang lapar. Memang. Ini kerana insulin levels memang rendah dan tidak mempengarahi nafsu makan.
  • Jangka masa panjang: Berapa lama dan boleh elak makanan berkarbohidrat seperti nasi putih, mee, bi-hun, roti dan buah?
  • Turun air je ke? Tak jugak. Kalau lah anda betul-betul elak makanan berkarbohidrat sepertimana yang disyorkan, jadi memanglah banyak kalori-kalori yang dikurangkan. Mungkin dalam 600-1000kcal sehari. Jadi sudah tentu ada defisit kalori yang sememangnya kunci kepada penurunan berat badan.
  • Ketosis dan ketones. Dengan ketidakadaan karbohidrat, badan terpaksa pecahkan lemak untuk sumber tenaga. Proses Ini dinamakan ketosis. Tenaga diperolehi daripada ketones – produk sampingan daripada ketosis.
  • Ketones tu bahaya tak? Berdasarkan info di webMD,  ketosis dikategorikan sebagai unhealthy metabolic state di mana ketones boleh merosakan fungsi organ dan menjadi pencetus kepada penyakit seperti gout (uric acid tinggi), kidney stones or kegagalan ginjal (kidney). Ketones juga kurangkan nafsu makan, membuatkan rasa mual dan punca nafas mulut berbau.
  • Bahaya Lain? Pengambilan protein berlebihan memberi tekanan kepada fungsi ginjal (kidneys) badan. Lebih protein tingkatkan kerja ginjal dan sudah tentu lebih wear-n-tear akan berlaku kalau ia berteruskan untuk jangka masa berpanjangan.
  • Tapi berapa gram protein yang dikategorikan sebagai “tinggi”? Itu bergantung. Diet seimbang pesan 30% pengambilan kalori seharian. Formula lain mengatakan 0.7-1g protein untuk setiap pound (lb) berat badan.
  • Berapa gram pulak dikategorikan sebagai “rendah karbohidrat”? Sesetengah diet tinggi protein popular tidak membenarkan lebih 20g karbohidrat sehari. 20g karbohidrat bersamaan dengan 2x potong roti atau 4x paket gula meja kecil.

… tidak kira diet apa pun, kalau nak kurangkan berat badan wajib ada defisit kalori …

Jadi boleh diamalkan atau tidak?

Jawapan itu bergantung kepada pilihan diri anda sendiri. Anda sebagai pengguna ada hak untuk memilih tapi biarlah anda buat pemilihan berdasarkan ilmu pengetahuan yang bernas.

Saya sendiri? Saya amalkan balanced diet atau diet seimang dengan nisbah lebih kurang 55:30:15 karbohidrat:protein:lemak. Bagi saya, karbohidrat tetap pilihan utama tapi susah tentu saya lebihkan karbohidrat yang mengandungi whole-grains atau serat.

Note: Tapi kalau saya perlu kurangkan water retention untuk photoshoot etc, yes saya akan kurangkan pengambilan karbohidrat untuk beberapa hari.
Amalkanlah diet yang membolehkan anda tetap menikmati kehidupan dalam kesederhanaan dan yang paling penting untuk jangka masa berpanjangan.

****************************************************************************
Sumber : http://kevinzahri.com/health-fitness/top-10-baik-buruk-diet-tinggi-protein-rendah-
karbohidrat

Jadi, anda dah baca serba sedikit perkongsian dari pakar nutrisi kan?? Rasanya anda dah boleh buat pilihan mana yang terbaik untuk jangka masa panjang. Jangan ambil jalan singkat yang mungkin akan memudaratkan diri sendiri pada masa akan datang.

==================================================================
Saya adalah PENGEDAR SAH SHAKLEE di sekitar Rantau Panjang, Pasir Mas dan Kota Bharu. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi 017-9051711.

No comments:

Post a Comment