Sunday, September 28, 2014

Fibroid Menyerang Tidak Kira Usia

Apakah Fibroid?


Fibroid rahim adalah leiomyoma (tumor benigna daripada tisu otot licin) yang berasal dari lapisan otot licin (myometrium) uterus. Fibroid sering berganda dan jika rahim mengandungi terlalu banyak leiomyomata untuk mengira, ia disebut sebagai leiomyomatosis rahim resap. Versi malignan daripada fibroid adalah amat luar biasa dan dipanggil leiomyosarcoma a.

Nama-nama lain yang biasa adalah leiomyoma rahim, myoma, fibromyoma, fibroleiomyoma.

Fibroid adalah ketumbuhan benigna yang paling biasa di kalangan wanita dan biasanya ditemui pada
tahun-tahun pertengahan dan kemudian pembiakan. Walaupun kebanyakan fibroid adalah asimptomatik, mereka boleh berkembang dan menyebabkan haid yang berat dan menyakitkan, hubungan seks yang menyakitkan, dan kekerapan kencing dan segera. Sesetengah fibroid boleh mengganggu kehamilan walaupun ini nampaknya sangat jarang berlaku.

Di Amerika Syarikat, simptom yang disebabkan oleh fibroid rahim adalah satu petunjuk yang sangat kerap untuk histerektomi.

Tanda-tanda dan gejala 

Fibroid, terutamanya apabila kecil, boleh sepenuhnya asimptomatik. Gejala bergantung kepada lokasi yang luka dan saiznya. Tanda-tanda penting termasuk pendarahan yang tidak normal ginekologi, tempoh berat atau menyakitkan, ketidakselesaan abdomen atau perut kembung, membuang air besar yang menyakitkan, sakit belakang, kekerapan kencing atau pengekalan, dan dalam beberapa kes, kemandulan. Tidak boleh juga sakit semasa hubungan, bergantung kepada lokasi daripada fibroid itu. Semasa mengandung mereka juga boleh menjadi punca keguguran, pendarahan, kelahiran pramatang, atau campur tangan dalam kedudukan janin.


Walaupun fibroid adalah biasa, mereka tidak penyebab biasa bagi kemandulan kira-kira 3% daripada sebab-sebab mengapa seorang wanita tidak mungkin boleh mempunyai anak.Majoriti wanita dengan fibroid rahim akan mempunyai hasil kehamilan yang normal.Dalam kes-kes fibroid intercurrent rahim kemandulan, fibroid yang biasanya terletak di kedudukan submucosal dan ia berfikir bahawa lokasi ini boleh mengganggu fungsi lapisan dan keupayaan embrio untuk implan. Juga fibroid yang lebih besar mungkin memutarbelitkan atau menghalang tiub fallopio.

Diagnosis

Walaupun pemeriksaan phaco biasanya boleh mengenal pasti kehadiran fibroid yang lebih besar, ginekologi ultrasonografi (USG) telah berkembang sebagai alat standard untuk menilai rahim untuk fibroid. Sonografi akan menggambarkan fibroid sebagai rakyat fokus dengan tekstur heterogen, yang biasanya menyebabkan membayangi rasuk ultrabunyi. Lokasi boleh ditentukan dan dimensi lesi diukur. Juga pengimejan resonans magnetik (MRI) boleh digunakan untuk menentukan gambaran saiz dan lokasi fibroid di dalam rahim.Modaliti pengimejan tidak boleh dengan jelas membezakan antara leiomyoma rahim benigna dan leiomyosarcoma rahim ganas, bagaimanapun, kedua adalah agak jarang berlaku. Pertumbuhan cepat atau pertumbuhan yang tidak dijangka, seperti pembesaran luka selepas menopaus, meningkatkan tahap kecurigaan bahawa lesi mungkin sarcoma a. Juga, dengan luka-luka malignan maju mungkin ada bukti pencerobohan tempatan. Satu kajian yang lebih terkini telah mencadangkan bahawa keupayaan diagnostik menggunakan MRI telah meningkatkan keupayaan untuk mengesan lesi sarcomatous.Biopsi jarang dilakukan dan jika dilakukan, jarang diagnostik. Sekiranya terdapat diagnosis yang tidak menentu selepas ultrasounds dan pengimejan MRI, pembedahan biasanya ditunjukkan.

Teknik pengimejan lain yang boleh membantu secara khusus dalam penilaian luka-luka yang memberi kesan kepada rongga rahim adalah hysterosalpingography atau sonohysterography.

Rawatan  

Kebanyakan fibroid tidak memerlukan rawatan melainkan mereka yang menyebabkan gejala. Selepas putus haid fibroid mengecut dan ia sesuatu yang luar biasa untuk fibroid menyebabkan masalah.

Fibroid rahim gejala boleh dirawat dengan:


  • ubat untuk mengawal gejala-gejala 
  • ubat yang bertujuan untuk mengecutkan tumor 
  • ultrasound kemusnahan fibroid 
  • myomectomy atau ablation frekuensi radio 
  • histerektomi 
  • rahim embolisasi arteri 
  • Wanita yang menjalani penilaian di pusat fibroid rahim mempunyai lebih banyak pilihan dan yang paling menjalani rahim memelihara terapi minimal. 

No comments:

Post a Comment