Saturday, August 30, 2014

7 SEBAB ANDA WAJIB AMBIL SUPLEMEN(MAKANAN TAMBAHAN)

Mengapa tubuh memerlukan makanan tambahan atau vitamin suplemen?

Adakah tidak cukup hanya dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan pemakanan seimbang?

Di sini disenaraikan 7 Sebab Utama Kenapa Badan Kita Perlukan Vitamin Supplemen atau pun dalam bahasa mudahnya makanan tambahan.

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada
makanan. Contohnya vitamin C & E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.


4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.



6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandngan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.


SUPPLEMENT/ MAKANAN TAMBAHAN BUKAN LAGI SATU PILIHAN. IA MERUPAKAN SATU ‘INSURAN’ KEPADA KESIHATAN SAYA, ANDA & KITA SEMUA!



























Ingin tahu maklumat lebih lanjut tentang SUPLEMEN yang anda perlukan???
Hubungi saya di 017- 9051711. Saya akan berikan konsultasi terbaik untuk anda. Pasti!!!

No comments:

Post a Comment