Thursday, June 12, 2014

MATA SEBAGAI PENUNJUK ARAS KESIHATAN

Mesti ramai pelik kan, macam mana mata boleh jadi sebagai penunjuk aras kesihatan kita kan?? Mata bukan sahaja lambang kebahagiaan jiwa tetapi juga petunjuk terhadap kesihatan manusia secara umum.
Menurut Profesor Alistair Fielder,  seorang doktor pakar mata di Imperial College, London,  ada 16 tanda-tanda yang berkaitan dengan kesihatan manusia. Di antaranya adalah :

1 ) Lingkaran Putih Pada Mata
 Lingkaran berwarna putih di sekitar hujung kornea mata, biasa disebut arcus senilis. Ini disebabkan oleh endapan lemak dalam kornea dan juga boleh dimaksudkan adanya lemak kadar tinggi dalam darah.2 ) Mata Merah
 Kosmetik menjadi salah satu punca mata menjadi merah. Kesalahan penggunaan produk dan reaksi merugikan dari bahan-bahan tersebut sering menyebabkan gangguan pada mata, alergi dan infeksi.

3 ) Noda Putih
 Jika anda mempunyai noda atau tanda putih dalam kelopak mata, ini menandakan terlalu banyak lemak dalam darah.

4) Kelopak Mata Pucat
Jika kulit di sekitar kelopak mata pucat, ini biasanya menandakan anda terkena anemia dan kurang zat besi yang sangat penting bagi produksi sel darah merah yang sihat.

5) Bisul Merah
Bisul merah yang jarang terjadi pada bahagianmata putih tidak berbahaya. Meskipun begitu ia adalah sebagai satu penunjuk tekanan darah tinggi yang menyebabkan perluasan pembuluh darah.

6) Sukar Tidur Malam
Ini mungkin disebabkan masalah vascular kerana sirkulasi atau juga gejala parasit dalam usus dan kurangnya penyerapan vitamin dan mineral yang penting. Kadar keasidan darah juga mempengaruhi cara mata bekerja. Keasidan berasal dari makanan yang kita makan atau dari hati dan hempedu yang kurang berfungsi.

7) Otot Mata Lelah
Ini sering kali disebabkan oleh kurangnya cahaya di tempat kerja dan terlalu sering berhadapan dengan layar komputer. Selain itu, stres juga boleh mengganggu otot mata akibat kurang menyerap Vitamin B yang boleh membantu otot mata lebih kuat.8) Pandangan Kabur
Ini adalah gejala glaucoma, masalah mata serius yang disebabkan terlalu banyak cairan akibat meningkatnya tekanan dalam mata, atau gangguan, peradangan bahagian mata yang berwarna.

Bagi anda yang ingin menjaga kesihatan mata, boleh klik link ini.
http://sihatanggunsecarasemulajadi.blogspot.com/2014/04/carotomax-untuk-kesihatan-mata-dan.html

Carotomax Shaklee,In shaa Allah dapat membantu anda menjaga kesihatan mata anda.
No comments:

Post a Comment