Wednesday, March 26, 2014

VIVIX SEBAGAI MINUMAN ANTI-PENUAAN

Vivix dikenali sebagai Cellular Anti-aging Tonic. Seperti mana yang kita tahu, pihak Shaklee telah membuat kajian klinikal yang sangat terperinci sebelum menhasilkan Vivix.

Shaklee memperkenalkan Vivix, produk suplemen revolusionari anti-penuaan dalam pertarungan melawan penuaan tahap sellular. Vivix merupakan suplemen anti-penuaan terbaik di dunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee.

Di dalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada empat mekanisma penting penuaan pada tahap sellular.

4 MEKANISMA PENUAAN PADA TAHAP SELLULAR 

  • Kerosakan DNA - Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu 'typo' (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel panjang dan umur. Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki sellular DNA
  • Pengawalan genetik - Pengawalan genetik mwnyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap sellular. Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik pertama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  • Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel  - Mitochondria ( Penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  • Penimbunan protein AGE - Penimbunan berlebihan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakkan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix adala 10x lebih kuat dari  resveratrol (kandungan unik dalam anggur 'muscadine') untuk melambatkan pembentukan protin AGE.

Jom tengok apakah kebaikan dan kehebatan ramuan yang digunakan untuk menghasilkan Vivix. 

1. Elderberry (Sambucus Nigra) 


Elderberry merupakan sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan lembap di serata Eropah dan Amerika Utara. 

Ia mengandungi sumber anthocyanins yang tiga kali ganda lebih hebat dan baik berbanding karotenoid. 

Anthocyanins bertindak sebagai anti-radang dan dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakit atau demam yang berkaitan dengan selsema atau influenza. 

Elderberry juga turut memiliki flavanoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat yang berupaya mengukuhkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria. 

Selain itu, kandungan Vitamin A, B dan C serta nutrien lain seperti asid amino, karotenoid, tannin dan rutin turut memberi manfaat kesihatan yang baik. 

Kesemua ekstrak yang didapati daripada elderberry ini berperanan dalam menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan flu, jangkitan yis, asma, batuk, sesak dada dan juga diabetes. 

Ia juga dapat merendahkan tahap kolestrol dan menghalang oksidasi kolestrol LDL dimana oksidasi LDL dianggap sebagai satu penyebab penting penyakit kardiovaskular. 

Elderberry yang berfungsi sebagai antibiotik semulajadi turut mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk strok dan serangan jantung, mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman. 

2. Polyganum cuspidatun 


Juga dikenali sebagai Knotweed Jepun adalah tumbuhan peribumi yang berasal dari Asia dan juga banyak ditemui di Amerika Utara dan Eropah 

Polyganum ini bertanggungjawab dalam memberi warna hitam

Ia merupakan sumber komersial resveratol yang juga terdapat di dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga biji anggur merah di mana terdapat lebih 3000 kajian yang telah dijalankan berkaitan tentang resveratol ini. 

Hasil ujian klinikal makmal menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet sukan dan mengurangkan berat badan. 

Sebagai supplemen anti-penuaan yang sangat penting, anti-radang dan juga anti-kanser. 3. Muscadine Grape atau Anggur Muscadine 


Merupakan anggur liar yang mempunyai 20 kromosom dan telah menjalani hasil penyeldikan bertahun-tahun oleh para saintis Shaklee. 

Dengan saiz sebesar sebiji bola golf, anggur ini telah dibuktikan mengandungi lebih satu kromosom di mana para saintis mempercayai muscadine grape merupakan satu-satunya anggur yang dapat mengukuhkan profil dan mekanisme polyphenolnya. 

Muscadine grape ini sangat kaya dengan sumber resveratrol, dan mempunyai kuasa anti-oksidan 40x lebih tinggi. 

Asid gallic, catechin dan epicatechin adalah phenolik yang banyak terdapat pada biji manakala asid ellagic, nyricetin, quercatin, kaempferol dan trans-resveratrol adalah phenolik yang terdapat banyak pada kulit buahan. 

Apakah polyphenol? 

Apakah kepentingan polyphenol sehingga muscadine grape ini mampu menarik para saintis berterusan menjalankan kajian demi kajian? 

Polyphenol ialah sekumpulan phytokimia atau phytonutrien yang terdapat di dalam tumbuhan di mana ia memiliki banyak molekul phenol pada struktur kimianya. 

Ia berperanan dalam memberi warna pada suatu tumbuhan seperti warna ungu pada muscadine grape, dan juga memberi perlindungan semulajadi daripada pancaran UV matahari supaya ia tidak akan merosakkan buah-buahan dan tidak merosakkan kandungan nutrien yang terdapat di dalamnya. 

Kepentingan polyphenol terbukti seagai sumber yang memiliki khasiat sebagai anti-oksidan, anti-penuaan, anti-penyakit, anti-kanser serta terbukti dalam memperbaik sel-sel DNA. 

Satu proses ekstraksi sejuk dan lembut dilakukan ke atas muscadine grape untuk menjamin satu ekstrak yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi terutamanya sebagai anti-penuaan. 

Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat di dalam Vivix, ahli sains menggabungkan resveratrol yang lampau tulen dengan ekstrak dari muscadine grape, purple carrot, Elderberry Eropah dan polyganum cuspidatum dalam tindakan unik anti-penuaan sellular Vivix. 

4. Purple Carrot 


Purple carrot merupakan tumbuhan yang tumbuh liar di Afghanistan sejak 5000 tahun dulu. 

Ia adalah sumber terbaik Vitamin A dimana ia turut mengandungi phytokimia termasuk karotenoid, phenolik, polyacetylenes, isokumarin dan jugasesquiterpens. 

Anthocyanins iaitu sejenis antioksidan utama di dalam pruple carrot yang memberi warna ungu-kuning dan ungu-oren. Kandungan anthocyanins di dalam carrot ungu-kuning adalah pada kadar tertinggi berbanding carrot ungu-oren. 

Anthocyanins mempamerkan banyak aktiviti biologi sebagai anti-oksidan, anti-radang, anti-mikobial dan juga anti-karsinogen. 

Selain itu, ia turut menunjukkan kesan positif pada saluran darah, platlet dan lipoprotein yang berkebolehan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. 

Asid klorogenik merupakan antioksidan yang paling banyak terdapat di dalam semua jenis carrot. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang selalu dikaitkan dengan pengambilan kopi. 

No comments:

Post a Comment